ZGODOVINSKO-GEOGRAFSKA EKSKURZIJA

6. razred – Križna jama, grad Snežnik in maketa Cerkniškega jezera

17. septembra ob približno sedmi uri zjutraj smo se s sošolci zbrali pred šolo in počakali avtobus. Do naše željene točke smo se peljali približno eno uro.Ko smo prišli do cilja, smo najprej pomalicali in nato odšli do prve točke. Pred vhodom v Križno jamo nam je vodička razdelila jamsko opremo, škornje in svetilko. V jami so nam povedali, da je notri stalna temperatura ozračja in vode. Spoznali smo tudi nekaj novih stvari, ki jih do zdaj še nismo vedeli. Za konec smo imeli še kratko vožnjo z napihljivim čolnom. Na koncu smo vrnili izposojene stvari in si ogledali spominke, ki so jih nekateri tudi kupili. Počasi smo se zapeljali do naslednje točke.

Po prihodu na grad Snežnik nas je vodička popeljala na ogled razstavnih eksponatov. Ogledali smo si poročno sobo, spalnice plemičev in plemkinj, kukalno okno in mnogo več. Zakorakali smo v grajsko klet, kjer smo si ogledali razstavo mnogih slik.

Do naslednje točke smo prišli prej kot v pol ure. Ogledali smo si maketo Cerkniškega jezera. Predstavila nam je, kako jezero nastaja in izginja. V drugem nadstropju smo si ogledali posnetek Cerkniškega jezera. Spoznali smo še nekaj novosti, potem pa smo odšli. Do šole smo se peljali zelo dolgo, saj so bili na cesti zastoji zaradi prometne nesreče. Vsi smo bili veseli ekskurzije, ker smo se naučili veliko novega.

Lina Karaosmanović in Edisa Mahmutović, 6. b

7. razred – Vipavska dolina

17. 9. 2024 smo se učenci 7. razreda odpravili na zgodovinsko-geografsko ekskurzijo v Vipavsko dolino. Najprej smo se ustavili v vetrovni Ajdovščini, kjer smo si ogledali nekaj znamenitosti: antične terme, Lavričev trg, rimsko trdnjavo in stavbo, v kateri so ustanovili prvo slovensko vlado. Sprehodili pa smo se tudi do mogočnega izvira reke Hubelj nad Ajdovščino, pod izvirom pa smo si ogledali fužine. Potem smo se odpeljali v Kostanjevico nad Novo Gorico. Tam smo šli v grobnico francoskega kralja Karla X. in v Škrabčevo knjižnico, kjer hranijo celotno zbirko Slava Vojvodine Kranjske in druge zelo stare knjige. Za na konec pa smo šli še v mesto, kjer smo si nekoliko oddahnili preden smo se odpravili proti domu. Ekskurzija je bila poučna in zanimiva.

Zoja Flajs, 7. b

8. razred – Celje

V torek, 17.9. smo se učenci 8. a in 8. b odpravili na ekskurzijo v Celje. Pred šolo smo se zbrali ob 6.50 in čez približno 20 minut odpravili na pot. Do avtoceste smo imeli malo gneče, ampak smo kljub temu v približno uri in pol prispeli v Celje.  Malce smo se sprehodili in prišli do pokrajinskega muzeja Celje, kjer smo najprej pojedli malico in se razdelili po razredih v 2 skupini. A razred se je najprej odpravil v zgornji del muzeja, kjer smo se pogovarjali o celjskih knezih in rešili učni list s pomočjo vodičke. Medtem si je b razred ogledal spodnji del muzeja, kjer so se pogovarjali o mestu pod mestom oz. o Celeji. Tako kot a razred je tudi b razred rešil učni list in smo se na koncu zamenjali. Po končanem ogledu smo se oblekli in pripravili na odhod. Po poti do muzeja smo si ogledali 2 kipa, ki sta razstavljena v mestu. Nato smo se z avtobusom odpravili do Celjskega gradu, med potjo pa smo izvedeli veliko novih informacij, ki so nam prišle zelo prav pri reševanju učnih listov na gradu. Ko smo prišli do gradu, smo se znova razdelili v skupine, a  tokrat v skupine po 4. Rešili smo učne liste. Do odgovorov smo morali priti tako, da smo se sprehodili po celem gradu ter si ga še podrobneje ogledali in prebrali podrobnosti o njem ter njegovih lastnostih. Ko smo končali z učnim listom, smo malo pomalicali in izdelali amulete. Za konec smo naglas brali naše odgovore in počasi odšli do avtobusa. Pot proti domu je trajala približno uro in 15 minut. V Medvode smo srečno prispeli malo pred tretjo. Naučili smo se veliko novega in tudi utrdili znanje prejšnjih let.

Sara Banič, 8. a

9. razred – Kraški rob

V torek, 17. 9. smo se devetošolci odpravili na našo prvo ekskurzijo.

Pred šolo smo se zbrali ob 07:00. Razdelili smo malico in se odpravili na avtobus. Čakala nas je približno eno uro in pol dolga vožnja do prve lokacije. 

Ko smo prispeli smo najprej pojedli malico in nato nas je prevzel vodič, s katerim smo si ogledali Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju. Gospod nam je povedal nekaj stvari o prvi svetovni vojni, o vojakih in njihovi uniformi, ki so jo med vojno nosili. Nato smo si ogledali še krajši posnetek o vojni in se odpravili naprej.

Sprehodili smo se po kraški pokrajini vse do Borojevičevega stola in po vojaških jarkih do jame Pečinke. Tam smo izvedeli še nekaj stvari o vojni oz. o tem, kako so to jamo vojaki uporabljali. Po ogledu jame smo se odpravili nazaj do avtobusa. Čakala nas je 15 minut dolga vožnja do pokopališča v Mirnu, ki pa je bil tudi naša zadnja lokacija. Tam nas je prevzela vodička, povedala je, kako je bilo včasih pokopališče razdeljeno med Slovenijo in Italijo in še nekaj zanimivih stvari. Nato pa nas je odpeljala po pokopališču. 

Po zaključku ogleda smo odšli do avtobusa in se polni novega znanja pred šolo pripeljali ob 15:30.

Lana Skok, 9. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost